Implantáció

Az implantátum egy csavar, amely többnyire titánból készül, és foghiány esetén ezt behelyezve a csontba, bizonyos gyógyulási idő után erre készíthető el a fogpótlás, így a foghiány megszűntethető,  a szomszédos fogak kezelése nélkül. Az implantátum a csontba rögzül, ezért a behelyezéséhez megfelelő csontkínálatra van szükség (magasság – szélesség). Amennyiben nincs megfelelő mennyiségű csont, az implantációt egy csontpótló műtétnek kell hogy megelőzze, amennyiben van rá lehetőség.

A gyógyulási idő a felső állcsontban 4 hónap, alsó állcsontban 3 hónap.
Azt, hogy az implantátum begyógyul-e , sok tényező együttes hatása: életkor, általános egészségi állapot (betegségek, osteoprózis), diabetes, immunbetegségek, szájhigiénés állapot,alkohol fogyasztás, és a dohányzás mind növeli az elvesztés kockázatát.

A műtétek után dagadás, duzzanat tapasztalható, ami 5-7 nap alatt megszűnik, valamint gyógyszeres terápia is szükséges, amit rendelőnk biztosít. Esetenként az arcon kisebb véraláfutások is előfordulhatnak.
A gyógyulási idő lejárta után az implantátumok felszabadítása szükséges, melynek során, egy ínyformázó csavart rögzítünk az implantátumra, majd 10-14 nappal később kezdődhet a fogpótlás készítése.

Implantátumokra készíthetünk fix – kivehető(stéges) – kombinált fogpótlásokat egyaránt.
Az implantációt minden esetben megelőzi egy panoráma röntgen, vagy egy 3 dimenziós  CT felvétel, ami a tervezéshez szükséges.

A fix fogpótlások készülhetnek kétféleképpen is:
  • csavarral rögzített
  • cementtel rögzített (animációs film)
Mindkét esetben az elkészült koronákat, hídakat a páciens nem tudja eltávolítani (és nem is szükséges). A csavarozott pótlásokat a kezelőorvos el tudja távolítani, amennyiben szükségét látja. Ezekkel a megoldásokkal készíthetünk szólókoronákat, kisebb hídakat, esetleg egy teljes állcsont rehabilitációja esetén körhidat, vagy All for 4, All on 6 csavarozott fogsorokat is.

Kivehető stéges fogpótlások:
  • ezzel az eljárással teljes foghiány esetén érhetünk el kiváló eredményeket. Az eljáráshoz fent minimum 4 db, lent min. 2-4 db implantátum szükséges. Az implantátumokat egy csavarral rögzített stéggel kapcsoljuk össze, amire a fogsort ún.finommechanikai rögzítő eszközök (csúsztatók, patentek) kapcsolják. Az eredmény egy fix fogpótlást megközelítő stabilitás, a teljes kivehető fogsorokhoz képest, jóval komfortosabb életminőség, jó tisztíthatóság. Naponta kétszer szükséges a fogművet eltávolítani, tisztítani.

Kombinált fogpótlások:
  • ritkábban alkalmazott megoldás implantátumok esetén. Amennyiben a csontkínálat csak elöl megfelelő, az implantátumok ide kerülnek elhelyezésre, többnyire a 2 szemfog közötti területre. Gyógyulás után az implantátumokra elkészítjük a fix fogpótlást (csavarozott – cementezett), a hátsó részre egy ún.kivehető lemezes fogpótlást készítünk, melyet szintén finommechanikai rögzítőelemek (csúsztatók – patent) kapcsolnak az implantátumokra készített koronákhoz. Esetleg részleges foghiány esetén is alkalmazható az adott esettől függően /bár a mai állásfoglalás szerint az implantátumok, saját fogakkal való összekötése kerülendő.

Hírek, információk

Elköltöztünk!

Elköltöztünk!

                                  

Hírek, információk

Megújult honlapunk!

Megújult honlapunk!

Örömmel értesítjük meglévő és leendő pácienseinket, hogy széleskörű szolgáltatásaink maradéktalan megismerése céljából megújítottuk weboldalunkat, ahol naprakészen informálódhatnak akcióinkról és rendelőnk legújabb szolgáltatásairól.


GINOP-8.3.5-18 projekt