Szájsebészet

1.    Fogeltávolítás:
Helyi érzéstelenítésben történik a többi beavatkozáshoz hasonlóan.
Eltávolításra lehet szükség, ha a fog: meglazult, letörött, nem lehet gyökérkezelni, gyökérkezelt, de elváltozás látható a gyökércsúcson ami nem gyógyul, stb. A foghúzás során csak nyomás-feszegetés érezhető, éles fájdalom nem. Ha a fog eltávolításra került, a helyét kitakarítjuk, esetenként átfertőtlenítjük, és felszívódó anyagot is behelyezünk. Ha a gyógyulás optimálisan megy, a vér és az anyagok segítségével 5-7 nap után a seb kezdődő hámosodása már jól látható.

FONTOS: fogeltávolítás után az első 5-7 napban nem szabad

 • dohányozni
 • alkoholt fogyasztani
 • tejteméket enni-inni (natúr termékek), hőkezelt termékeket szabad
 • öblögetni-szívogatni
 • a sebet csak a következő napon lehet fogkefével óvatos masszírozással tisztítani

A kezelést követően enni-inni lehet a másik oldalon, az érzéstelenítés elmúlásával.

2.    Fogeltávolítás feltárásból
Erre a beavatkozásra akkor kerülhet sor, ha egy fog részben-egészben impactált (nem tört elő rendesen), vagy mélyen csontszél alá törött, esetleg a gyökér csúcsi része bent maradt , stb.

Ebben az esetben szükség van lebenyképzésre, amit a végén varratokkal egyesítünk. Némi csontállomány eltávolítása szükséges, ami történhet ultrahangos készülékkel (piezzo), vagy sebészi fúrókkal.  Az üreget itt is feltölthetjük különféle anyagokkal, attól függően mi a célunk az adott területtel. Szükség esetén gyógyszeres kezelés is javasolt a beavatkozás után.

3.    Csontpótlások
Ezekhez az eljárásokhoz különféle speciális anyagokat használunk, attól függően mi a cél. Rendelőnkben  a következő csontpótló anyagokat használjuk:
 • bowin (állati) --> Bio-OSS, Cerabone
 • szintetikus --> Curasan termékek
A csontpótlók védelmében speciális collagén membranokra is szükség van, melyekkel befedjük a pótlandó területet esetenként szegecsekkel fixáljuk. A csontpótlások minimális gyógyulási ideje 6 hónap.

Rendelőnkben a következő eljárásokat végezzük:
 •  fogeltávolításkor (alveolus prezerváció) a csont előkészítése implantációhoz Alveolus prezerváció: foghúzáskor a terület alapos tisztítása után, hogy a csontvolument       megtartsuk, és előkészítsük a jövőbeni implantációhoz, az extrakciós seb feltöltése     csontpótló anyagokkal, fedjük egy felszívódó membránnal, amit varratokkal rögzítünk.
 • fogeltávolítás következményeként csökkent csontvastagság helyreállítása (laterális augmentáció)    Laterális augmentáció: hosszú ideje fennálló fogtalanság , vagy fogeltávolítás     következményeként a csontvastagság jelentősen csökkenhet.  Ebben az esetben van szükség     erre az eljárásra. A saját csont előkészítése, és speciális lebenyképzés után az adott területre     helyezzük a csontpótlót, membránnal fedjük, ezt szegecsekkel fixáljuk, majd     feszülésmentesen összevarjuk.
 • implantációval egybekötött csontfalerősítés: az eljárás ugyanaz, mint a fent leírtak esetén. Egyetlen különbség, hogy az adott területről próbálunk saját csontforgácsot gyűjteni, ez kerül közvetlenül az implantátum felszínére (ahol nem fedi saját csont), vagy a legvékonyabb csontterületre, majd erre jön a csontpótlás és a membrán.
 • arcüregemelés (sinuslift) --> lásd későbbiekben


4.    Arcüregemelés – Sinuslift

Mi is az a sinuslift?
Ez is a csontpótlási technikák egyik fajtája, amivel a felső hátsó régióban a maxilla területén tudunk pótolni. Alapvetően két típusa van: zárt és nyitott. Rendelőnkben mindkét típust alkalmazzuk.
Az eljárás során az arcüreg membrán megemelése a cél, az arcüreg csontos alapjától, melynek eredményeképpen üreget tudunk képezni a csontpótló anyagok számára. Az eljárás gyógyulási ideje minimum 4-6 hónap!

Zárt sinuslift:
 • sinus (arcüreg) alapjának a felütése. Ha max 2-3 mm emelésre van szükség, ezt a technikát alkalmazzuk az implantációval egyidőben.

Nyitott sinuslift:
 • lebenyképzés után egy csontablakot készítünk a felső állcsont (maxilla) falán, majd az arcüreget elérve az ezt borító vékony membránt (Schneider membrán) fellazítva és megemelve tudunk egy üreget képezni a csontpótló számára. Esetenként membránt használunk (felszívódó) kívül és belül is a biztonságosabb gyógyulás érdekében. Ha elegendő csontmagasságunk van (min.4-5 mm), és a szélesség is megfelelő, a csontpótlás történhet az implantációval egyidőben, ha a primer stabilitás eléri a 10-15Nm-t, tehát az implantátum stabilan rögzült a furatban.
Az arcüreg membrán nagyon vékony , az esetleges perforatio (szakadás) esetén lehetőség van a sérült terület felszívódó collagenmembránnal történő fedésére, vagy ha túl nagy a perforatio, a műtétet 6-7 hónap múlva újra meg lehet próbálni.

5.    Arcüregzárás
A felső hátsó fogak eltávolításakor előfordulhat, hogy az arcüreg kiszakad, megsérül, mivel a felső fogak gyökerei az arcüreg alapjához közel helyezkednek  el. Sokszor a többgyökerű fogak gyökerei közé is betüremkedik. Ezért amikor a kihúzandó fogat megmozgatjuk (luxaljuk)megsérülhet. Ennek biztos ellenőrzési módja az orrfúvási próba, melynek során a beteg orrát befogva megkérjük fújjon nem túl erősen levegőt az orrába, mintha zsebkendőbe fújna. Amennyiben az arcüreg kinyílt, a levegő az eltávolított fog helyén távozik, melynek jól látható és hallható jele is van. Ebben az esetben ínylebeny képzésére van szükség, majd ennek nyújtására, hogy a kihúzott fog helyét befedjük, és varratokkal rögzítsük. Esetenként a sebbe felszívódó collagénszivacs is behelyezésre kerülhet, ami segíti a gyógyulást. A varratok eltávolítása 10-12 nap után javasolt.

A páciensnek nem szabad orrot fújni, hajlongani, nehéz dolgokat emelni, erőlködni + a húzásra vonatkozó betartandó megkötések.

6.    Cisztaműtétek – gyökércsúcsresectio
Leginkább a metsző és esetenként a kisörlő fogak területén kerülhet sor ilyen beavatkozásra. Akkor van rá szükség, ha a fog-fogak gyökércsúcsa körül jól körülhatárolható gyulladásos elváltozás látható. Ez lehet granuloma vagy ciszta. kialakulásuk oka lehet pl: helytelen gyökértömés, ebben a gyökértömés cseréje után végezhető el a műtét. Bizonyos elváltozások a gyökértömés cseréje után spontán gyógyulnak, amennyiben az csúcsigérő és falálló. Ilyen esetekben a beavatkozással várni szoktunk 4-6 hónapot, hogy látható e bármilyen regeneráció a gyökércsúcs körül. Ha igen, műtétre nincsen szükség. De okozhat ilyen elváltozásokat mély szuvasodás miatt bekövetkezett fogbélelhalás, vagy akár trauma is.
Első lépés minden esetben egy, a fent leírt kívánalmaknak megfelelő gyökértömés készítése.

Műtét menete (amennyiben szükséges):
 • lebenyképzés után az adott fog gyökércsúcsának a megkeresése. Sokszor már a csontfelszín szabaddá tétele után látszik a gyulladt terület, mivel körülötte a csont már felszívódott. A gyulladt rész eltávolítása – tisztítása után következik a gyökér csúcsi részének az eltávolítása. Varratszedés 10-12 nap múlva

Hírek, információk

Elköltöztünk!

Elköltöztünk!

                                  

Hírek, információk

Megújult honlapunk!

Megújult honlapunk!

Örömmel értesítjük meglévő és leendő pácienseinket, hogy széleskörű szolgáltatásaink maradéktalan megismerése céljából megújítottuk weboldalunkat, ahol naprakészen informálódhatnak akcióinkról és rendelőnk legújabb szolgáltatásairól.


GINOP-8.3.5-18 projekt